Żurek z Kochanowa
Składniki
-
1 butelka Żurku z Kochanowa,
-
1,5 litra bulionu lub wywaru z grzybów,
-
50g słoniny,
-
100g kiełbasy wiejskiej,
-
1 cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
1/4 szklanki słodkiej śmietanki,
-
sól,
-
pieprz,
-
majeranek,
-
jajka (ugotowane na twardo),
-
ugotowane ziemniaki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojony boczek i kiełbasę. Cebulę kroimy w kostkę. Zdejmujemy boczek i kiełbasę, a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę. Do bulionu wlewamy ŻUREK Z KOCHANOWA, gotujemy około 10 minut. Dodajemy cebulę, skwarki, boczek i kiełbasę, doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
Po odstawieniu dodajemy śmietankę. Gotowy żurek można podawać z jajkiem i/lub ziemniakami.
Składniki
-
Zakwas żytni
-
1,5 litra bulionu lub wywaru z grzybów,
-
50g słoniny,
-
100g kiełbasy wiejskiej,
-
1 cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
1/4 szklanki słodkiej śmietanki,
-
sól,
-
pieprz,
-
majeranek,
-
jajka (ugotowane na twardo),
-
ugotowane ziemniaki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojony boczek i kiełbasę. Cebulę kroimy w kostkę. Zdejmujemy boczek i kiełbasę, a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę. Do bulionu wlewamy ŻUREK Z KOCHANOWA, gotujemy około 10 minut. Dodajemy cebulę, skwarki, boczek i kiełbasę, doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
Po odstawieniu dodajemy śmietankę. Gotowy żurek można podawać z jajkiem i/lub ziemniakami.