Żurek z Kochanowa

Składniki

  • 1 butelka Żurku z Kochanowa,

  • 1,5 litra bulionu lub wywaru z grzybów,

  • 50g słoniny,

  • 100g kiełbasy wiejskiej,

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki,

  • sól,

  • pieprz,

  • majeranek,

  • jajka (ugotowane na twardo),

  • ugotowane ziemniaki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojony boczek i kiełbasę. Cebulę kroimy w kostkę. Zdejmujemy boczek i kiełbasę, a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę. Do bulionu wlewamy ŻUREK Z KOCHANOWA, gotujemy około 10 minut. Dodajemy cebulę, skwarki, boczek i kiełbasę, doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

Po odstawieniu dodajemy śmietankę. Gotowy żurek można podawać z jajkiem i/lub  ziemniakami.

 

żurek z kochanowa

Składniki

  • Zakwas żytni

  • 1,5 litra bulionu lub wywaru z grzybów,

  • 50g słoniny,

  • 100g kiełbasy wiejskiej,

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki,

  • sól,

  • pieprz,

  • majeranek,

  • jajka (ugotowane na twardo),

  • ugotowane ziemniaki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojony boczek i kiełbasę. Cebulę kroimy w kostkę. Zdejmujemy boczek i kiełbasę, a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę. Do bulionu wlewamy ŻUREK Z KOCHANOWA, gotujemy około 10 minut. Dodajemy cebulę, skwarki, boczek i kiełbasę, doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

Po odstawieniu dodajemy śmietankę. Gotowy żurek można podawać z jajkiem i/lub  ziemniakami.

 

żurek z kochanowa