O nas

Wszystko zaczęło się w Kochanowie, kameralnej miejscowości położonej w samym sercu Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego. To tutaj w 2005 roku założycielka naszej firmy, Alina Kalfas, zaczęła tworzyć swoje tradycyjne zakwasy z miłości do natury, zdrowej żywności i wszystkiego, co nieskażone cywilizacją. Pomysł wytwarzania zakwasów wyłącznie z naturalnych składników narodził się jednak dużo wcześniej i był wynikiem sprzeciwu wobec zalewającej Polskę sztucznej, niezdrowej i naszpikowanej chemicznymi dodatkami żywności.

Okolice Kochanowa, malownicze i nieskażone przemysłem, były idealnym miejscem do rozpoczęcia działalności naszej rodzinnej firmy. Bliskość pól uprawnych sprawia, że do produkcji barszczy oraz żurków używamy wyłącznie najwyższej jakości zbóż, świeżego czosnku i buraków uprawianych na naturalnym nawozie, a ich walory smakowe podnosi nieskazitelnie czysta jurajska woda ze studni głębinowej. Wytwarzając nasze zakwasy, nie dodajemy octu i nie przyspieszamy procesu ich kiszenia, dzięki czemu są w pełni naturalne i zdrowie. Dbając o środowisko, stronimy od szkodliwego plastiku, a nasze produkty – cząstkę dobra pochodzącą prosto z natury – zamykamy w estetycznych, szklanych butelkach.

Działamy nieprzerwanie od 16 lat, dzieląc się z Państwem tym, czym obdarza nas Natura. Nigdy nie zmieniliśmy i nie zmienimy procesu wytwarzania – od 2005 roku produkujemy nasze barszcze i żurki tak samo – tradycyjnie i zdrowo, czerpiąc z bogactwa Natury i stawiając na jakość. Naszego sukcesu nie mierzymy zyskami, lecz gronem zaufanych odbiorców naszych produktów, dla których to wszystko robimy.